És probable que en algun moment de les nostres vides ens hàgim sentit ferits per alguna persona del nostre entorn, decebuts, ofesos… Què podem fer quan això passa i experimentem aquestes emocions tant desagradables? Cadascú de nosaltres gestionem de manera diferent una situació d’aquestes característiques, dependrà de la nostra actitud.
En moments com aquests sentim malestar i ens envaeixen les emocions desagradables, del que de vegades no ens adonem és que, si aconseguim perdonar, ens alliberem de la càrrega emocional que portem i el benefici no és per a ningú més que per a nosaltres mateixos . Per contra, quan ens resistim al perdó, qui més pateix som nosaltres. L’acumulació de sentiments com el ressentiment, l’odi o la ràbia pot arribar a afectar seriosament la nostra vida, privant-nos de la plena felicitat.
“Jo perdono però no oblido”
Aprendre a perdonar no és fàcil, fins i tot en ocasions ens pot semblar que hem perdonat però, en realitat, no ho hem fet de cor i les emocions desagradables es continuen apoderant de nosaltres. La intenció de perdonar és necessària i és el primer pas cap a la pau interior, però també es requereix un procés de treball i presa de consciència dels nostres sentiments més profunds, per aconseguir un perdó real i veritable.
Perdonar no vol dir que haguem d’oblidar el que ha passat, ni reconciliar-nos amb la persona que ens ha ferit, tampoc hem de fer saber a la persona que l’hem perdonat. En algunes ocasions pot succeïr això, però en d’altres no. Perdonar no té tant a veure amb l’altra persona sinó amb nosaltres mateixos, i perdonar ens servirà a nosaltres per sentir-nos alliberats d’aquest malestar.
El perdó a nosaltres mateixos
És molt important saber perdonar-nos a nosaltres mateixos i això no és una tasca fàcil, sinó que pot arribar a ser més complicat que perdonar als altres. Però una cosa és clara, si volem perdonar a algú, ens hem de perdonar primer a nosaltres.
En general, sol haver-hi poca consciència de la importància del perdó a un mateix per aconseguir la felicitat. Solem atribuir la nostra felicitat a la valoració que fan els altres de nosaltres, més que a la nostra pròpia valoració, donant així més poder als altres que a un mateix.
Cal acceptar que tots cometem errors, som éssers humans i les equivocacions estan permeses. És habitual exigir-nos més a nosaltres que a la resta de persones. El sentiment de culpa per alguna cosa que ha passat pot ser una càrrega molt pesada, i hem de canviar l’enfocament i ser amorosos amb nosaltres mateixos.
Com puc perdonar?
A tots ens costa perdonar, podem pensar que no és possible, perquè ens sentim traïts, dolguts, defraudats, i ho sentim amb molta intensitat. Però… volem continuar amb aquests sentiments? Probablement no, llavors cal deixar enrere el que ha passat i passar pàgina.
Quan perdonem, els nostres sentiments cap a la persona que ens ha fet mal canviaran, deixarem enrere el passat. Quan no ho fem, ens quedem lligats al passat, i això ens impedeix viure el present.
Així mateix, al perdonar, li traurem poder a aquesta persona, perquè ja no ens causarà dolor, i ens atorgarem més poder a nosaltres.
És erroni culpabilitzar a les persones, no hi ha culpables. Cada persona fa les coses el millor que pot i el millor que sap, amb els seus aprenentatges, els seus coneixements i el seu nivell de consciència. La història personal de cada un de nosaltres fa que actuem d’una determinada manera. Cal intentar mirar a les persones més enllà de les seves conductes i pensar que, allò que ens ha ferit, en realitat té més a veure amb les seves pròpies mancances que amb nosaltres. El perdó passa per la comprensió.
Compte! No es tracta de justificar el comportament de l’altre, es tracta de comprendre.
… Cap a la pau interior
És important reconèixer i acceptar totes les emocions desagradables que ens genera la situació o la persona que ens ha ofès, connectar amb elles i deixar-les anar. Com hem comentat, el perdó no servirà per alliberar de la seva responsabilitat a la persona que ens ha ferit, sinó per alliberar-nos a nosaltres mateixos del malestar i de l’emoció que ens ha generat això. El perdó ens porta a la pau interior.
No podem evitar que els altres ens facin mal amb les seves actuacions, però sí que podem determinar com aquestes ens afecten a nosaltres, assumint la nostra pròpia responsabilitat d’afrontament de les situacions.
Per aconseguir benestar i pau interior, hem de ser capaços de perdonar-nos i de perdonar. La decisió de perdonar ens allibera de la càrrega emocional, de les emocions desagradables cap a la persona que ens ha ferit. El perdó ens allibera del dolor i del ressentiment i, el més important, el perdó ens ajuda a créixer! Tenim l’oportunitat de transformar les experiències negatives en aprenentatges i desenvolupament personal.