Moltes persones es pregunten… I què fa un psicòleg en una escola?
La figura del psicòleg és molt important en un centre educatiu, no únicament per al desenvolupament de les competències acadèmiques de l’alumnat, sinó per a un desenvolupament integral dels infants, tenint en compte totes les àrees.
El psicòleg és el professional que ha d’atendre les demandes tant dels docents com de les famílies, o dels propis alumnes, i actuar en l’àmbit acadèmic, emocional/afectiu, relacional, etc.
El psicòleg, i tots els membres del Departament d’Orientació, han d’actuar segons els principis de normalització i inclusió. Cal garantir l’atenció a la diversitat al centre educatiu.
Els tres agents principals del sistema educatiu son els professors, les famílies i els propis alumnes, i en les intervencions que el psicòleg realitza, generalment es requereix la implicació de tots ells. Per garantir una evolució favorable de l’infant, és imprescindible un treball conjunt i coordinat entre l’escola i la família.
Amb l’equip docent, el psicòleg pot treballar-hi des de diverses vessants. Per una banda, proporcionant informació sobre els seus alumnes (capacitat intel•lectual, funcions cognitives, dificultats en àrees específiques…) per tal que els docents puguin ajudar-los millor. D’altra banda, el psicòleg pot proporcionar assessorament sobre els processos d’ensenyament-aprenentatge i planificar intervencions conjuntes davant de situacions problemàtiques a nivell d’aula o en alumnes concrets, estratègies per afavorir la cooperació entre l’alumnat, programes de prevenció, dinàmiques de grup, programes d’educació emocional, autoestima, atenció a la diversitat, etc.
Respecte a les famílies, el psicòleg realitza entrevistes de recollida de dades i, posteriorment, entrevistes de devolució. A partir d’aquí, ofereix assessorament sobre com manejar determinades situacions, pautes educatives, estratègies i recursos que ajudin a millorar la dinàmica familiar, i es fa partícep a la família en la intervenció planificada. En alguns casos serà necessari derivar el cas a professionals externs, i des de l’escola fer-ne un seguiment. A més, el psicòleg també pot realitzar tallers o xerrades amb les famílies, sobre temes que els resultin d’interès (escola de pares).
D’altra banda, cada vegada es té més clar que la detecció primerenca és bàsica per a poder iniciar una intervenció ajustada a les necessitats de cada infant. Dins del centre educatiu, el psicòleg és el professional que farà la detecció de necessitats educatives especials i de dificultats d’aprenentatge, la detecció primerenca dels trastorns del desenvolupament, avaluacions psicoeducatives, diagnòstics diferencials…
Detectar als alumnes per tal que l’escola pugui ajustar la resposta a les seves necessitats específiques. Planificar una intervenció individualitzada, oferint els suports necessaris per garantir un desenvolupament integral de l’alumne.
La intervenció d’un psicòleg en un centre educatiu engloba tant la intervenció de les necessitats de tipus psicològic o emocional/afectiu com les de tipus acadèmic o d’aprenentatge.